2012-11-16 17:53:53• hírek • Póti Orsolya

Széchenyi-vetélkedő harmadszor

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Széchenyi-vetélkedő, melynek a Szatmárnémeti Református Gimnázium adott otthon november 16-án, péntek délután.

A történelmi vetélkedőn négy középiskola hét csapata -csapatonként három diák - mérte össze tudását gróf Széchenyi István politikus, író, polihisztor és közgazdász életrajzi adataiból és munkásságából.

A csapatoknak összesen 28 kérdésre kellett helyesen válaszolniuk. A válaszokat a rendezvény szervezői és irányítói, az Országos Széchenyi Kör szatmári szervezetének tagjai - Sike Lajos újságíró, Szőcs Péter régész, Thoroczkay Sándor történész, Enyedi István tanár - értékelték.

A legjobbak díjazására szintén pénteken került sor. Az értékes nyeremények mellett a legügyesebb diákok, illetve a felkészítő tanár számára az RMDSZ Szatmár megyei szervezete részéről, Kereskényi Gábor, parlamenti képviselőjelölt, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke, illetve Pataki Csaba a megyei szervezet elnöke, szenátorjelölt ajánlott fel két különdíjat és az azokhoz kapcsolódó könyvutalványokat.

Az RMDSZ díjait Ács Muhi Csilla tanárnő, valamint a versenyen első díjat nyerő, Deák Márta történelem tanárnő által felkészített tizenegyedik osztályos kölcseys diákok, Bak Szunita, Csatlós Zsanett és Pleth Karola által alkotott Világjobbítók csapata vihette haza.

A különdíjak átnyújtása előtt Kereskényi Gábor elmondta: nagyon örül annak, hogy Szatmárnémeti, illetve Szatmár megye Erdély azon kevés régiói közé tartozik, ahol még mindig él a Széchenyi kultusz.

"Városunkban és megyénkben megemlékezésekkel, vetélkedőkkel elevenítik fel a legnagyobb magyar, gróf Széchényi István alakját. Éppen ezért köszönetet kívánunk mondani a kultusz egyik fő éltetőjének, Sike Lajos nyugalmazott újságírónak, aki Kőszegremetétől Szatmárnémeti városán keresztül mozgatórugója ezen tevékenységnek."

A rendezvény szervezői és támogatói az Országos Széchenyi Kör szatmári szervezete, a Római Katolikus Püspökség, a Szatmár Megyei Múzeum, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Református Gimnázium, a LiterArt Magyar Tanárok Egyesülete, valamint a Szatmár megyei és a városi RMDSZ voltak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: